Mire jó a feketeedény mosogató?

Az ipari konyhák terén sokszor találkozhatunk az úgynevezett fehér- és feketeedények fogalmával. Ezek tisztítása nagy kihívás lehet, hiszen előírás szerint a fekete és a fehér edényeket külön kell kezelni. Erre a mosogatógép gyártók külön ezekre a munkafolyamatokra optimalizált eszközöket hoztak létre. Az alábbiakban éppen ezért azzal is foglalkozunk, hogy hogyan is szükséges használni és mire is jó a feketeedény mosogató.

feketeedény mosogató

Mosogatási szabályok az ipari konyhákban

Minden olyan vendéglátóegységben, ahol napi rendszerességgel ételkészítést végeznek, viszonylag nagy mennyiségben, a kézi eszközök, edényzet elmosogatásához minden esetben szakosított helyiség szükséges.

Ugyanis a vendéglátóipari termelés a gépek és készülékek mellett többféle eszközt használ a termékkészítés során. Ezen eszközök döntő része vendéggel nem érintkező, kizárólag a termeléshez használatos fogyóeszköz:

  • fazék,
  • lábos,
  • serpenyő,
  • tálalóeszköz
  • egyéb konyhai eszközök

Az érvényben lévő élelmiszer egészségügyi- és higiéniai szabályok értelmében az említett eszközök használat után történő tisztítása és átmeneti tárolása is a feketeedény mosogató feladata. A feketemosogatás keretében kell megoldani a gépek, berendezések tisztítását is. Természetesen az üstök, serpenyők stb. tisztítása rögzített helyükön is történhet.

Feketeedény mosogatás módja

A feketemosogatás 3 fázisban történik előírás szerűen, mely az alábbi munkafázisokból épül fel:

  • síroldás, elmosás
  • fertőtlenítés
  • öblítés

Előbbi kettőt az ipari feketeedény mosogatógépek egy fázison elül képesek kivitelezni, emiatt persze a feketeedény mosogató gépek különböző méretekben vannak jelen a piacon, hogy minden konyha számára az ideális kapacitás állhasson rendelkezésre.

Fekete edény mosogatás menete:

Amennyiben rendelkezünk már egy minőségi feketeedény mosogatógéppel, akkor a konyhai edények és eszközök tisztítása az alábbiak szerint történhet:

Zsíroldás fertőtlenítés feketeedény mosogatógéppel

A fekete edényeztet egy megelőző fertőtlenítéshez használható zsíroldó szert és fertőtlenítőszert (kombinált szer) tartalmazó vízben kell elmosni. Kombinált fertőtlenítő hatású zsíroldószerként használható, számos fertőtlenítő hatású szer, de fontos, hogy minden esetben a használati utasításban meghatározott adagolás szerint, vagy ezekkel az anyagokkal hatásában mindenben megegyező más OÉTI/ÁNTSZ engedéllyel rendelkező anyagot vessünk be. A mosogatáshoz csak olyan eszközöket szabad használni, amelyek nem okozzák az edény sérülését. Rongyot, szivacsot használni azonban minden esetben kerülni kell, még a mosási folyamat végeztével is.

Öblítés feketeedény mosogatógéppel

A második fázisban nagyjából 40 °C-os meleg vízzel történik az elmosott edényzet öblítése. Célja az oldott szennymaradvány, valamint a fertőtlenítőszer, tisztítószer eltávolítása. A melegvizes öblítés ráadásul elősegítheti a gyorsabb száradást is, ami egy konyha esetében kifejezetten hasznos lehet. Mosogatás után az edényeztet hagyni kell megszáradni, eltörölni azonban tilos.

Feketeedény mosogató helye a konyhában

A feketeedény mosogatógépek a meleg ételt termelő vendéglátó üzemekben közvetlenül a melegkonyhához kapcsolódnak. A feketeedény mosogatók azonban funkciójukból következően más, pl. cukrászkészítményt előállító termelőüzemben is megtalálható. Nyilvánvaló, hogy ezekben az esetekben is az elkészítés helyiségeihez kell közvetlenül kapcsolódnia, hogy a folyamatok minél zökkenő mentesebben zajlódhassanak

Összegezve:

A feketeedény mosogatógépek tehát hathatósan közreműködhetnek a konyhai készétel előállítás során keletkezett szennyezett konyhai eszközök tisztításban. Segítségükkel nem csak időt és energiát. de költségeket is spórolhatunk, hiszen kevesebb víz fogy és külön munkaerőt sem kell fenntartanunk az eszközök tisztítására.