Hasznos tudnivalók a konyhai munkalapokról

Egy jó konyhai munkalap a karakteres megjelenésével könnyedén befolyásolni tudja a környezete hangulatát. Webáruházunk kínálatában Ön számtalan típus közül választhat, amelyekkel igazán egyedivé varázsolhatja a konyhája enteriőrjét.

Hogy a döntéséhez megfelelő segítséget nyújthassunk, bemutatjuk Önnek a konyhai munkalapok alapanyagait és a napjainkban legnépszerűbb színárnyalatokat.

konyhai munkalapok

Mit nevezünk konyhai munkalapnak és milyen szerepet tölt be?

A mai modern konyhák elképzelhetetlenek lennének a jó minőségű és időtálló munkalapok nélkül. Ha Ön felújítás vagy építkezés küszöbén áll, már a tervezéskor érdemes elgondolkodnia, milyen munkalapot látna szívesen a konyhájában. A választást nem szabad elhamarkodnia, hiszen jobb esetben akár éveken keresztül ezeken a felületen kell majd dolgoznia.

A konyhai munkalapok egyszerű, de annál fontosabb szerepet töltenek be a konyhában. Ahogy az elnevezésük is mutatja, a munkalapokon zajlik a főzés és sütés összes előkészítő fázisa. Olykor viszont még ennél is többet adnak. Az igazán kiváló munkalapoknak el kell bírniuk a konyhai gépek terhelését, meg kell birkózniuk a makacsabb szennyeződésekkel és ellenállónak kell lenniük a konyhában előforduló megpróbáltatásokkal szemben.

Mivel a különféle alapanyagok egymástól nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, így a vásárlás során elsősorban ezeket ajánlott figyelembe venni. Egyes anyagok például kevésbé karcolhatók, de könnyen repedeznek, mások viszont a hőingadozásokat tűrik jól.

Milyen anyagból készülhet a konyhai munkalap?

konyhai munkalapok alapanyagának kiválasztásánál három szempont szerint érdemes a döntését meghoznia:

  • az anyag sajátosságai
  • az ár
  • a természetesség

A fa munkalapok tökéletes választásnak bizonyulnak, amennyiben Ön szereti a letisztult és természetes környezetet az otthonában. Az örök divatot képviselik és valódi, komfortos melegséggel töltik el a helyiséget. Elegáns megjelenésük miatt a lakberendezők kedvelt alapanyagaként szolgálnak. Egyszerűen formálhatók, a kívánt méret elérése sem jelent akadályt. A webáruházunkban kínált fa munkalapok szilárd lemezekből lettek előállítva, így rendkívül tartósak. Egyetlen hátrányukat éppen a természetességük adja. A vágásokat kevésbé tűrik, és rendszeres gondoskodást, valamint ápolást igényelnek.

A laminált farostlemez munkalapok pénztárcabarát megoldásokat kínálnak. Az áruk ellenére szép és igényes felületek alakíthatók ki belőlük. A színük és a mintázatuk változatos lehet, ezért a tervezéskor Ön is bátran szabadjára engedheti a fantáziáját. A laminálásnak köszönhetően nem nedvesednek át, sőt némi odafigyeléssel a vegyszeres tisztításuk sem ütközik akadályokba. Hátrányuk, hogy nem hozzák a természetes fa szépségét, de bármilyen modern és stílusos konyhában megállják a helyüket.

A kőlemezből készült munkalapok elég költségesek, ugyanakkor a magas hőmérsékletnek és a karcolásoknak is ellenállnak. Emellett a márvány és a travertin változatokat kivéve nem igényelnek különösebb folt elleni védelmet. A gránit mind közül az egyik legidőtállóbb és legkeresettebb anyag.

A kompozit lemezből készült munkalapok a rugalmasságuk miatt viszonylag könnyedén formázhatók és a 190°C feletti hőmérsékletet is jól tűrik. A munkalapok a kompozit jellegből adódóan különféle anyagú granulátumokból készülnek, amelyek erősíti a szerkezetüket, ugyanakkor a hátrányukat is ezek jelentik. Amennyiben kompozit felületre vágyik, a vásárlásnál érdemesebb a halványabb színpalettáról választania, az erősebb árnyalatok ugyanis jobban láthatóvá teszik a bennük található alkotó elemeket. Külföldön a kompozit munkalapok már méltó ellenfelei lettek a gránit felületeknek, népszerűségük pedig a közeljövőben is töretlennek látszik.

A saválló acél, valamint az alumínium lemezekből legyártott felületek jól bírják a magasabb hőmérsékleti viszonyokat, ugyanakkor jobban ki vannak téve a karcolásnak és a deformálásnak. Ennek ellenére remekül illenek a modern stílusú konyhák enteriőrjébe.

A kerámia munkalapok tapintásra hűvösnek tűnnek, mégis meleg és meghitt hangulatot teremtenek maguk körül. Ezekkel a felületekkel Ön akár hosszú távra is tervezhet, ráadásul higiénikusan tisztán tarthatók és a karcolásoktól sem kell tartania.

Az üveglemezekből készült csempéket elsősorban a modern és minimalista stílusirányzatokat követő konyhában ajánljuk. Tartósak és könnyen tisztán tarthatók. Ha Ön is kedveli a nagyon tiszta és tágas tereket, mindenképpen nézzen körbe a modern üveglemez munkalapjaink kínálatában!

Milyen színű konyhai munkalap illik az Ön konyhájába?

A munkalapok esetén érdemes néhány szót ejteni a színekről is. A legfontosabb természetesen az, hogy a kiválasztott termék színe minden esetben az Ön igényeit és ízlésvilágát tükrözze. Hiába tetszetős egy munkafelület, ha annak árnyalatai nem felelnek meg az elvárásainak. Néhány alapvető szempontot figyelembe véve azonban megkönnyítheti a döntést.

A fehér az elmúlt években különösen divatos lett, főleg a nagyon modern és minimális díszítéssel rendelkező otthonokban találkozhat vele. Ha a fehér mellett teszi le a voksát, nem árt a konyhája többi elemét is ehhez igazítania. Mivel a legtöbb konyhai berendezés, a hűtő, a tűzhely és a mosogatógép is általában fehér, ez nem tűnik nehéz feladatnak. Ugyanakkor más színek mellett a fehér nagyon erőteljesen tud hatni. A hátránya még, hogy gyakorlatilag minden szennyeződés meglátszik rajta, ezért a folyamatos tisztítással nem árt számolnia. Ráadásul a nem jól ápolt fehér felületen a tisztítószerek is foltokat hagynak.

A fa munkalapok a természetességük miatt szinte bármilyen környezetben megállják a helyüket, de ebben az esetben is jó, ha a felületek harmonizálnak egymással. Ezek a munkalapok akár a magasfényű bútorok kiegészítőiként is nagyszerűen szolgálhatnak. Egy ilyen megoldással, még a nagyon kicsi konyha is tágasabbnak és természetesebbnek tűnhet.

A sötét színek, mint a szürke, a fekete és a barna, valamint ezek árnyalatai szintén nagyon népszerűek lettek az elmúlt években. Leginkább a világosabb bútorok mellett mutatnak jól. A vásárlásnál viszont nem árt egy fontos tényezőt szem előtt tartania. Ha egy helyiségben a sötétebb felületek dominálnak, könnyedén beszűkíthetik az enteriőrt. Emiatt főként azokban a tágas konyhákban ajánlottak, ahol a tér még elbírja ezeket a színeket.

A tisztítás szempontjából viszont mindenképpen jó választásnak bizonyulnak, hiszen csupán nagyon kevés szennyeződés látszik meg rajtuk. A sötétebb árnyalatok között a grafitszürkék váltak igazán kedvelté. Ez annak is köszönhető, hogy szinte minden felülettel tökéletesen harmonizálnak. Azok is szívesen nyitnak feléjük, akik a lakberendezés terén kevésbé tapasztaltak.

A különféle pasztellárnyalatok kétségkívül a modern kor legdivatosabb színeit képviselik. Elsősorban a vintage hangulatú konyhákban megszokottak, ha azonban Önnek kedve tartja, más közegben is kísérletezhet velük. A magasfényű és a régi stílusú bútorok mellett egyaránt megállják a helyüket.

Legyen szó bármilyen anyagú, színű és textúrájú munkalapról, a legfontosabb, hogy az Ön tetszését elnyerje. A keresgélésen túl, szánjon egy kis időt a tervezésre is, hogy valóban olyan konyhája lehessen, ahol éveken keresztül jól érezheti magát a családjával.

Tekintse át webáruházunk kínálatát, és rendelje házhoz a kiválasztott termékeket még ma!

>>    Építkezés, felújítás / Konyhai berendezések / Konyhai munkalap / Merkury Market Lakberendezés és Építőanyag Webáruház