Amitől könnyebb lesz az altatás

A kisgyermekes családok egyik nagy mumusa, az esti lefekvés, más néven altatás. Mivel minden gyerek teljesen egyedi, ezért mindenkinek ki kell kísérleteznie azt, ami saját gyermekinél beválik. Abban mindenki egyetért, hogy a gyerekeknek állandó esti rutinra van szükségük, az sokat segít, ha tudja, mi következik. Persze, azt a szülőknek kell kitalálni, hogy mi következzen.

De azért van segítség. Összeszedtük azokat a tippeket, amelyek többnyire beválnak, és amiből érdemes válogatni.

Amitől könnyebb lesz az altatás – zajos fürdés

A zajos, játékoktól hemzsegő esti fürdés segít lefárasztani a kicsit. Hadd tombolja ki magát. Ezzel megadjuk a lehetőséget arra, hogy kijátssza magából, ha feszültség érte. Együtt töltött időt, együttlétet kap a szülőkkel. Ráadásul a vízben játszani nagyon jó!

Amitől könnyebb lesz az altatás – csendes esti mese

A gyerekszobában kapcsoljunk ki minden elektromos kütyüt (kivéve, amire egészségügyi okokból szükség van, például párologtató), áramtalanítsuk azokat, melyek ledje fénylő szemekként ragyoghatnak az éjszakában, megijesztve ezzel a gyermeket. Az esti mese idejére a mobilokat is némítsuk le.

Fontos, hogy a zajos fürdés és törölközés után már csendesen menjen tovább az este. Az esti mese inkább könyvből mesélős, nem pedig monitor vagy tévénézős legyen. Ha sikerül megbeszélni, hogy egy vagy két mese a maximum, akkor ehhez ragaszkodjunk. Ha csak egyszer felborítjuk a rendet, azzal hetekig tartó vitákra nyitunk kaput.

Amitől könnyebb lesz az altatás – légzés és párna

Ha a mese után még mindig éber a gyermek és problémás az altatás, akkor tanítsuk meg neki a hasi légzést.

Feküdjön hanyatt az ágyán, a hasára tegyünk egy mesefigurás párnát, és kérjük meg, hogy néhányszor emelje meg a párnát úgy, hogy mélyen a pocakjába veszi a levegőt. Ezzel ellazítjuk őt, és a maradék feszültséget is kifújja magából. 3-5 párnaemelgetésnél nem kell több, nehogy beleszédüljön. Aztán a párna ottmaradhat nála. Párnát ölelve valahogy könnyebben jön az álommanó.

További részletek: Disney termékek altatáshoz

Összegezve

A gyermeket időben ágyba tenni, és rávenni, hogy játék helyett aludjon, komoly kihívást jelent a szülők számára. Fontos, hogy kitaláljunk egy esti rutint, ami egyre csendesebb és végül az alváshoz vezeti a gyermeket. Ennek lényeges eleme, hogy töltsünk vele időt, érezze, hogy kiengedheti az egész napi feszültséget. Egy zajos – játékos fürdőzés tökéletes átmenet a nappal és az alvás között. Utána egy csendesebb esti mese, és ha szükséges, néhány „légzőgyakorlat a párnával” játék segíthet eloszlatni a maradék feszültséget.

Teremtsünk csendet és elektronika mentességet a szobában. A sötét azonban nem mindig jó ötlet, érdemes egy kis lámpával enyhíteni az éjszakai ébredés félelmein.

Ajánló
Kommentek
  1. Én